İşitme kaybı dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde en çok ihmal edilen hastalıklardan biridir. Ancak dış dünyayla ve çevremizle iletişim kurmanın en önemli yolu sağlıklı işitmeden geçer. İşitme kaybı ilaçla ya da cerrahi müdahaleyle düzeltilemeyecek bir kayıpsa ve bir uzman (KBB, odyolog, odyometrist..) tarafından işitme cihazı kullanılması öneriliyorsa vakit kaybetmemeliyiz.
Özellikle yaşa bağlı işitme kaybı yavaş da olsa ilerlemektedir. İlk önerildiğinde kullanılmasa bile ilerleyici işitme kaybı ve yaşam üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle kullanmak zorunda kalacaktır.
İşitme siniri ve hücrelerinin yeterli ses uyarısını karşılayamaması sonucu oluşan işitme kaybı, işlevini yitirir ve zamanla algılama sorunları ve konuşma bozuklukları ortaya çıkabilir. Bu nedenle işitme kaybı tanısı konulan ve uzmanı tarafından işitme cihazı önerilen hastaların, anlama yeteneklerini kaybetmemeleri ve işitme cihazlarından en fazla faydayı alabilmeleri için bir an önce cihaz kullanmaya başlamaları önemlidir. .
İşitme cihazı, işitme kaybını iyileştirmez ancak ilerlemesini engeller, kişinin ihtiyaç duyduğu sesi artırıp filtreleyerek hastanın yaşam kalitesini ve konforunu artırır.