İşitme Kaybı Türleri

İşitme kaybı, yaşanan semptomlara göre çeşitlere ayrılmaktadır. İşitme testi uygulandıktan sonra işitme kaybı türü hakkında bilgi edinebilirsiniz. İşitme kaybını tek taraflı yani sadece sağ ya da sol kulak veya her iki kulağınızda da hissedebilirsiniz.  

Genel olarak İşitme kaybı çeşitlerini 5’e ayırabilmekteyiz.

İletim Tipi İşitme Kaybı

Östaki disfonksiyonu, kulak kepçesi, orta kulak ve kulak zarı patolojileri, orta kulak ve kulak zarı hastalıkları, eksternal otit ve benzeri dış ve orta kulak fonksiyon bozukluklarından kaynaklanan işitme kayıpları iletişim tipi işitme kaybına girer. İletim tipi işitme kaybında kişiler algılama sorunları yaşamazlar ancak sesleri zayıf duyarlar. Alanında uzman kişiler tarafından önerilen uygun bir işitme cihazı ile hayatlarını yaşam kalitelerini düşürmeden devam ettirebilirler.

Sinirsel İşitme Kaybı (Sensörinöral)

Aşırı gürültü, enfeksiyon, yanlış antibiyotik kullanımı, akustik travma, kafa travması, meniere sendromu ve benzeri nedenlerle meydana gelen iç kulaktaki işitme sinirlerinin zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir işitme kaybıdır. Sinirsel işitme kaybı yaşayan kişiler sesleri nadiren ayırt edebilirler, algılama sorunu yaşarlar ve topluluk arasında konuşulanları anlayamazlar. Tedavisi olmayan bu işitme türünde vasıflı işitme cihazları kullanmak gerekmektedir.   

Karışık Tip İşitme Kaybı (Mikst)

İletim tipi işitme kaybı ile sinirsel işitme kaybının aynı anda yaşandığı bir işitme kaybı çeşididir. Orta, iç ve dış kulakta oluşan karışık tip işitme kaybı yaşayan kişiler belli kelimeleri anlayabilirken, belli kelimeleri anlamakta zorluk çekerler. Tedavide başarı oranı düşük olsa da kişinin ihtiyaçlarına uygun bir işitme cihazı ile sorun giderilebilmektedir.

Merkezi İşitme Kaybı

Tedavisi mümkün olmayan merkezi işitme kaybı, işitme merkezinin hasar gördüğü durumlarda ortaya çıkmaktadır. İşitme cihazı kullanmanın zorunlu olduğu bu durumda, yaşanan sorunların belli bir kısmı düzelebilmektedir.  

Fonksiyonel İşitme Kaybı

İşitme cihazı kullanılması gereken bir işitme kaybı çeşidi olan fonksiyonel işitme kaybı, organik kökenli değildir. Emosyonel bir işitme kaybı olduğu için doğru cihazı kullandıklarında duyma ile ilgili bir sıkıntı yaşamazlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir